Clara Andrés

Natural d’Oliva, a la comarca de la Safor. és una cantautora en valenciana que s’inicia als estudis musicals a l’Agrupació Artística Musical d’Oliva on tocava l’oboè i formava part de la coral. Al mateix temps, Clara Andrés inicia d’una manera autodidacta l’aprenentatge de la guitarra, que la durà a fer els seus primers esbossos de cançons.

No és fins al 2000 quan comença a fer-se sentir públicament com a cantautora en diferents esdeveniments, sobretot a la ciutat de València: Jam’sautors a “Matisse”, dia de la dona a “Ca Revolta”, Universitat d’estiu de l’Horta a Campanar, concert a l’Ateneu de Russafa, etc.

Grava de manera amateur part d’aquestes cançons en diverses maquetes. Però trobem la seva carta de presentació a la maqueta Inici, autoeditat i enregistrat a la Fournier (La Garriga) al 2005. L’èxit de la maqueta fou immediat i la dugué a participar al Mercat de Música Viva de Vic l’any 2005, a la sala “Espai” de Barcelona per al programa “DeProp” de TV3, a ser finalista del premi Sona 9 l’any 2006 i a formar part amb la cançó Hui fa vent de la banda sonora de la pel•lícula “Dies d’Agost” del Marc Recha.

Dies i dies és el seu primer disc, autoeditat i enregistrat també a la Fournier (La Garriga) a la tardor del 2007, on es recullen part de les cançons de la maqueta i altres de noves. En aquest disc les seves cançons destaquen per una lírica propera que descriu situacions brillantment i amb una veu càlida. Va rebre dos premis als Premi Ovidi Montllor l’any 2008 de la mà de Joan Manuel Serrat, un als millors arranjaments musicals i l’altre a la millor cançó. Aquest mateix any, Clara Andrés va ser reconeguda amb el primer premi del “Premi Miquel Martí i Pol” un nou guardó musical promogut per Lluís Llach. Va ser l’escollida entre els cinc finalistes d’aquest premi creat en memòria de Miquel Martí i Pol per tal de premiar la millor poesia musicada en català del darrer any. La cantautora obtingué el reconeixement per l’adaptació del poema ‘Personatges’, de Josep Pedrals.

Clara Andrés va participar a ‘Musiquetes per la Bressola’ cantant ‘Transformacions’, tema que interpretà el 22 d’octubre de 2008 a l’Auditori de Barcelona al concert “Fem sonar les Musiquetes”. És aleshores quan Clara Andrés comença a donar forma al seu segon treball, a escriure i compondre el seu nou disc. Tasca en la que s’involucrarà durant els anys vinents. No obstant això no deixa de participar activament en actes i events com els dos últims certàmens als anys 2009 i 2010 del Poefesta “Festival de Poesia d’Oliva”.

Finalment, l’octubre del 2010, apareix el seu nou disc. “Huit” és un disc per escoltar. Un disc que acaba on comença i comença on s’acaba, com un vuit. En ell se’ns presenten una sèrie de noves cançons, dues d’elles instrumentals, reflex d’una banda molt més madura i implicada en donar forma a les composicions de Clara Andrés.